search..

Follower@cinta

Sabtu, 29 Mei 2010

Apa yang perlu lelaki tahu tentang pasangan..

Assalamualaikum semua blogger... hmm kali nie teratakindah nak membawa anda ke versi lelaki plak..hanya untuk kaum adam jer.. heheee...ok la sebagai seorang suami@kekasih kita bukan sahaja memikul tanggungjawab melindungi kaum hawa sahaja... sebagaimana yang diketahui kaum wanita nie suka dirinya dihargai lebih dari segalanya kerana wanita dicipta dengan penuh nilai kasih sayang yang perlu bagi kaum adam tahu.. langkah-langkah tersebut khas untuk anda bernama lalaki....

1. Tarikh penting..
haah bila cakap pasal hari-hari penting, terlintas dikotak fikiran kita ialah "anniversary" ataupun ulang tahun percintaan.. jangan fikir anda mengingati tarikh anniversary memadai, sebaliknya ingatlah tarikh2 penting yang lain seperti waktu solat, tarikh temu janji doktor, tarikh 'datang bulan' dan lain-lain..jika anda seorang yang bertanggungjawab, anda perlu tahu tarikh2 tersebut.

2. Makanan Kegemaran
ingat makanan kegemaran pasangan anda.. Setiap kali keluar makan, pastikan anda ingat menu kegemarannya...tips nya sewaktu anda n pasangan belek2 menu pastikan anda memberi cadangan menu kesukaannya kepada kekasih anda tu...jangan biarkan dia bertanya "nak makan ape?"

3. Jenis make-up
Ingat jenis2 make-up yang dipakainya..memadai la 2,3 produk sahaja yang anda ingat..kerana ia mungkin boleh dibuat surprise jika salah satu kosmetiknya tertinggal dirumah...faham2 je la dalam hand bag org pompuan nie memacam ade...

4. Hadiah
Pastikan setiap kali anda ke outstation atau bercuti berseorangan, anda memberi buah tangan khas untuk isteri@kekasih dan kepada maknya..kerana ia akan lebih terasa dihargai dan lebih kukuh penerimaan anda terhadap familynya, ia akan bangga dapat anda sebagai pasangan.

5. Rokok
Teratakindah menasihatkan anda sebagai perokok jangan merokok atau membeli rokok atau menunjukkan kotak rokok semasa dating!!!!!!!!!!! wanita inginkan pasangan yang sihat..kalau pasangan mereka perokok, ia mesti risau, takut jadi janda awal..faham2 je laaaaa...

6. Ungkapan cinta
Wanita terlalu suka akan ungkapan cinta setiap kali bagun dari tidur, sebelum tidur, sebelum pergi kerja dan selepas balik kerja... ringankan bibir anda untuk menggungkap kata2 cinta kepada yang tersayang....

7. Masa
Semua tahu yang kaum wanita nie lambat seba serbi...contohnya mandi, make-up dan pakai baju..bukan main lama!!! kita sebagai suami@pasangan MESTI bersabar!!! jangan paksanya untuk cepat..kerana ia akan hilangkan manis dalam percintaan pada ketika itu..dengan maksud lain 'ilang mood'...

8. Romantik
haahh!!! ini la yang paling penting antara yang terpenting..ROMANTIK.. romantik bukan la macam cite titanic tuuu... bahaye!! perkasakan adat ketimuran kita nie..hehe pandai pulak teratakindah nasihat ye... Cara yang paling sesuai ialah hadiahkan sekuntuk mawar merah dan ungkapkan kata cinta..kerana mawar merah melambangkan cinta yang membara..kalau ia merajuk, hadiahkannya mawar pink....pastikan sulami dengan kata-kata cinta...

9. Sakit
Untuk pengetahuan kaum adam, wanita juga mempunyai egonya tersendiri..antaranya ialah sembunyikan penyakit..pastikan anda peka dengan tahap kesihatan si dia..jika sidia demam, jangan "bertanya ingin ke klinik x?"..kerana wanita tidak suka soalan tersebut..sebaliknya pujuk dan heret si dia ke klinik...

10. Pujian
Kebanyakan pasangan yang lama bercinta atau lama berumah tangga jarang sekali memuji pasangan masing-masing...hidupkan kembali bara cinta seperti baru bercinta dahulu..pujilah kecantikannya dan kesetiaannya terhadap cinta anda dengan seikhlasnya..


haahh ni lah sebahagian khas untuk kaum adam...nak lagi??? hah boleh la cari kat blog atau web site lain..sebab ilmu takkan habis didunia..cari la ia untuk kebaikan anda dan kebaikan semua...semoga cinta anda menjadi kisah cinta teragung hasil dari anda sendiri.... good luck!